“Voor je hout gaat stoken moet je goed realiseren waar je aan begint.”

Veel mensen vinden houtstook gezellig, zo ook Piet. Maar bij houtstook komen veel vervuilende stoffen vrij, zoals fijnstof. In 2019 berekende het RIVM dat houtstook zelfs voor bijna een kwart van alle fijnstofuitstoot in Nederland zorgde. Elke keer dat we hout stoken, wordt de lucht dus een beetje meer vervuild. Helemaal stoppen met houtstoken vinden veel mensen lastig. Maar dit betekent ook dat minder stoken helpt om de lucht een stukje schoner te maken. In de rubriek Stookstories deelt de gemeente Nijmegen verhalen van Nijmeegse stokers. Zij vertellen hoe zij zo sociaal mogelijk stoken en wanneer zij het vuur uit laten. 

De laatste jaren is er een verschuiving te zien in de publieke opinie over het stoken van hout. Het beeld dat het per definitie vervuilend is en gevaarlijk voor de gezondheid is ongenuanceerd, vindt Nijmegenaar Piet. “Verantwoord stoken is heel goed te doen”, stelt hij. Piet vertelt graag hoe hij dit doet.

“De belangrijkste reden voor mij om hout te stoken is de behaaglijkheid”, vertelt Piet (73). “Het stoken van hout verspreidt een infrarode stralingswarmte. Dat is een andere soort warmte dan de centrale verwarming afgeeft. Ik merk zelfs dat de warmte mijn gezondheid goed doet.”

Piet begon met stoken toen hij en zijn echtgenote 33 jaar geleden hun huis in Nijmegen-Oost kochten. De kachel die ze toen lieten plaatsen is enkele jaren geleden vervangen door een model van het merk Hark met energieklasse A+. De efficiëntie van maar liefst 89 procent dankt Piets houtkachel aan een slimme luchttoevoer en de bekleding rondom met speksteen, die warmte opslaat en langzaam weer afgeeft. 

Piet denkt vooralsnog niet aan de plaatsing van een katalysator in zijn rookkanaal: “Dat lijkt me in dit geval niet nodig. De uitstoot van fijnstof uit onze kachel is 75 procent lager dan de Europese norm, en die van CO2 ook. En er zit al een filter in de kachel zelf. Die maak ik regelmatig schoon.”

Verbruik gehalveerd

Dat het een efficiënte kachel is, merkt Piet duidelijk aan de hoeveelheid hout die hij verbruikt: “Die is bijna gehalveerd sinds we de nieuwe kachel hebben. Ik heb nog maar vier kubieke meter per jaar nodig om dagelijks mijn huis warm te stoken. Ik weet uit ervaring dat ik maar hoef te stoken van 16.00 tot 19.00 uur. In de hele woonkamer blijft het dan tot het eind van de avond behaaglijk. De speksteen blijf nog lang warmte afgeven. In eerste instantie is de kachel te heet om aan te raken, maar in de loop van de avond waagt onze kat van 17 zich op de kachel.”

Grondig verdiepen

Piet geeft mensen die aan houtstook willen beginnen het advies om zich vooraf goed te informeren. “Je moet je goed realiseren waar je aan begint. Want er gaat veel werk in zitten. En je moet aan hout zien te komen. Dat is duur geworden. Verder is het belangrijk welke kachel je kiest. Voor het rendement en de uitstoot hoef je niet per se een Hark te kopen; er zijn ook Scandinavische kachels die heel goed zijn.”

Daarnaast raadt Piet collega-stokers aan om zich aan te melden voor het stookalert. “Dan ben je geabonneerd op meldingen van het RIVM. Je weet dan wanneer je geen hout mag stoken.”

“Het is jammer dat er ophef is over houtstook”, vindt Piet. “Ik vind dat het op een verantwoorde manier kan. Ik ben best trots op de manier waarop ik hout stook. Ik heb het echt goed voor elkaar.”

Sociaal stoken is prettig voor iedereen

De gemeente Nijmegen zet zich in om inwoners bewust te maken van de effecten van houtstook. Gezond stoken bestaat niet, want er komen bij hout stook altijd stoffen vrij. Toch kunnen ook kleine stappen helpen om de lucht schoner te maken.  

Waar let je op en wat kan je doen om dit zo slim mogelijk aan te pakken, zodat anderen er zo min mogelijk last van ondervinden? Ga voor stooktips naar nijmegen.nl/houtstoken en bekijk de Stookwijzer.