“De haard is het middelpunt van je huis”

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de milieueffecten van het stoken van hout in de open haard of de kachel. Hoe pakt u dit aan? Deze week praten we hierover met Nijmegenaar Wim Groos, die zijn creativiteit de vrije loop liet om tot een zo milieuvriendelijk mogelijke oplossing te komen.

Wim Groos (77) is van huis uit technicus. Toen hij en zijn echtgenote Marianne in 2000 een nieuw huis lieten bouwen in de wijk Brakkenstein, wist hij zeker dat de houtkachel een belangrijke plek zou krijgen. “De haard is het middelpunt van je huis”, vindt Groos, en de woning is dan ook letterlijk zo ingericht. Groos’ houtkachel staat niet in de hoek of tegen een muur, maar midden in de woonkamer.

Slimme oplossingen

Omdat het huis nieuw gebouwd werd, was het mogelijk om de efficiëntie en het comfort op bijzondere manieren te vergroten. Groos heeft hiervoor allerlei slimme oplossingen bedacht. Hij liet de houtkachel bijvoorbeeld zo aanpassen dat de verse lucht niet uit de kamer komt, maar uit de grote kelder die onder zijn huis ligt. De lucht in de woonkamer, die is opgewarmd door de kachel, wordt op die manier niet direct weer aangezogen door het vuur.

De luchtaanvoer was niet de enige aanpassing, vertelt Wim Groos: “De standaardversie van de kachel kon wel wat draaien, maar geen 360 graden. Ik heb de fabrikant dan ook gevraagd om een versie te maken die dat wel kan. Dat was geen probleem bij de fabriek in Brabant. Ze hebben een uniek exemplaar voor mij gemaakt”, vertelt Groos trots. “We kunnen de kachel nu dan ook draaien in de richting die we willen, naar het zitgedeelte of naar de eethoek.”

De warmte in huis levert zelfs energie terug, omdat Groos een warmtewisselaar op zolder heeft. Deze energie wordt omgezet in warm water voor het bad en de douche. “Hoeveel dat scheelt is lastig te zeggen,” geeft Wim Groos aan, “maar voor warm water verstook ik een groot deel van de week geen gas in de cv-ketel. Die gaat er in februari trouwens helemaal uit. Dan wordt er een luchtwarmtepomp geplaatst. We gaan dan helemaal van het gas af.”

Minder schadelijke stoffen

Zijn meest recente investering in de milieuvriendelijkheid van zijn houtkachel was in een zogenoemd ABCAT-filter. Dit is een filter dat in het rookkanaal wordt geplaatst en zorgt voor minder uitstoot van schadelijke stoffen. “We hebben er nog weinig ervaring mee,” geeft Wim Groos aan, “want het filter is nog maar net geplaatst. Maar er zat al een hoop viezigheid en roetdeeltjes in, na de eerste keer dat we ermee gestookt hebben. Dus ik heb wel het idee dat het werkt.”

Verkennen wat mogelijk is

Groos geeft aan dat er een duidelijke visie zat achter het huis dat hij en zijn echtgenote lieten bouwen. “Daarin speelt mee dat ik plezier heb in het verkennen van wat er technisch mogelijk is. En je denkt ook aan het milieu. In dit huis kwam dat allemaal samen. Ik blijf zoeken naar mogelijkheden om het te verbeteren en energie te besparen.” Hij gelooft sterk in bewust en oplettend stoken. “Ik hou bij welke soorten hout ik in huis heb. Daar maak ik een mix van. Berken vlamt heel mooi, maar geeft weinig hitte. Beuken en eiken geven veel meer stralingswarmte. Verder stook ik hoofdzakelijk in het weekend, en zeker niet als het mistig is.”

Bewust stoken is prettig voor iedereen

De gemeente Nijmegen zet zich in om inwoners bewust te maken van hout stoken en de effecten ervan. Waar let je op en wat kan je doen om dit zo slim mogelijk aan te pakken, zonder dat anderen er last van ondervinden? Ga voor stooktips naar nijmegen.nl/houtstoken en bekijk de Stookwijzer.

Voor deze serie zoeken wij nog Nijmegenaren die graag hout stoken en daarover willen vertellen in De Brug. Lijkt dit u leuk? Stuur dan een mail naar j.van.de.vendel@nijmegen.nl, dan nemen wij contact met u op.